Συνεργασία συνεταιρισμών για τις επιστροφές δανείων λόγω Τσέρνομπιλ | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Συνεργασία συνεταιρισμών για τις επιστροφές δανείων λόγω Τσέρνομπιλ

Συνεργασία συνεταιρισμών για τις επιστροφές δανείων λόγω Τσέρνομπιλ

21.04.2017 | 09:16
Συνεργασία με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές οργανώσεις και με το συντονιστικό που έχει συσταθεί από το Νοέμβριο του 2016, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα των ανακτήσεων των συνεταιριστικών δανείων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε στις 19 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ΕΜΧ, κ. Γιώργος Τούμπος, ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί όλης της χώρας, ενώ συνέστησε ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, έτσι ώστε τα χρήματα να επιστραφούν αλλά να μη στραγγαλιστούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

 

Υπάρχει ανάλογο δεδικασμένο στην Ιταλία, είπε ο κύριος Τούμπος όπου ορίστηκε η αποπληρωμή σε βάθος 15ετίας.

 

Πρόκειται για παραγραφή χρεών, που στην περίπτωση της ΕΜΧ φτάνουν τα 1,4 εκατομμύρια Ευρώ, που είχαν τη δεκαετία του 1990 μετά από σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και αφορούσαν την ελάφρυνση των συνεταιρισμών από δανειοδοτήσεις που είχαν λάβει με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου του 1986. Συγκεκριμένα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και τα αγροτικά προϊόντα εκείνης της περιόδου, επειδή οι καταναλωτές ήταν διστακτικοί στο να αγοράζουν προϊόντα που ενδέχεται να ήταν εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια.

 

Αφορά συνολικά 119 συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα που πρέπει να επιστρέψουν 306 εκατομμύρια, μεταξύ αυτών της Λέσβου 3,5 εκ ευρώ και της Λήμνου 2,5 εκατ.

 

Στα πλαίσια όμως του ελεύθερου ανταγωνισμού ιδιώτες είχαν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και οι συγκεκριμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις κρίθηκαν τελικά παράνομες, οπότε η Ε.Ε. ζητά την καταβολή όλου του ποσού των δανείων που τότε θεωρούνταν ότι «χαρίστηκαν».

 

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και οι αποζημιώσεις των πληγέντων από την περσινή πυρκαγιά μαστιχοπαραγωγών, αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΜΧ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ο καιρός αναλυτικά