Η κόντρα Σόιμπλε-ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά και την αγροτική Οικονομία | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Η κόντρα Σόιμπλε-ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά και την αγροτική Οικονομία

Η κόντρα Σόιμπλε-ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά και την αγροτική Οικονομία

11.04.2017 | 07:12
Όσο συνεχίζεται το «bras de fer» Σόιμπλε - ΔΝΤ τόσο περισσότερο πλήττεται η Ελλάδα, συμπεραίνει σήμερα ο Γερμανικός Τύπος, με βάση όσα μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων στο ελληνικό θέμα τις επόμενες εβδομάδες.

Του Μιχάλη Παπανίδη

 

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι δανειστές με τους συνεχείς διαξιφισμούς τους βλάπτουν την Ελλάδα.

 

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης και δύο ολοκληρωμένα προγράμματα διάσωσης θα έλεγε κανείς ότι οι διασώστες της χώρας θα είχαν αναπτύξει κάποια ρουτίνα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο σχολιαστής. «Σε αυτό φταίει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι μόνον. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη ρίχνουν λάδι στη φωτιά ερίζοντας για την οικονομική και δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες. Η ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη, το ΔΝΤ όλο και πιο απαισιόδοξο, και οι δύο πλευρές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους με νούμερα δημιουργώντας σύγχυση και βλάπτοντας τη φήμη της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών».

 

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα αποτελεί ένδειξη ότι οι διασώστες της Ελλάδας το αντελήφθησαν και έκαναν ένα βήμα σύγκλισης χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει λυθεί ο πυρήνας της διένεξης που είναι η βιωσιμότητα του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους.

 

Το ΔΝΤ συνδέει την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το καλοκαίρι ενώ ο Σόιμπλε το απορρίπτει αλλά εμμένει στην οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Και ο γερμανός σχολιαστής καταλήγει: «Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές τελικά θα λυγίσει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος».

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Β. Σόιμπλε

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση του χρέους, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Ουσιαστικά απάντησε σε όλους όσους ασκούν πιέσεις να υποχωρήσει από τις θέσεις του, συγκλίνοντας με το ΔΝΤ.

 

"Θέλουμε πρώτα να δούμε τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί μόλις συμφώνησαν στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε την Κυριακή ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019-2020, είναι να έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

 

Παρέμβαση και από τη JP Morgan

 

Και η JP Morgan φοβάται σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα, αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν  γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ή / και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν τα απαιτούμενα μέτρα. Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με σαφήνεια αυτό το σενάριο, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έως τα μέσα Ιουνίου. Τελικά βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μία take-it-or-leave-it προσφορά, και έτσι θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Αυτό το σενάριο, παρά το θετικό τελικό αποτέλεσμα, θα είναι πολύ επιζήμια για την οικονομία, με την εκροή των καταθέσεων να εντείνεται, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξευθεί στο 9-10%, λέει ο αμερικανικός οίκος.

 

«Αντιπαραγωγική» η πολιτική Σόιμπλε

 

H εμμονή Σόιμπλε πλήττει την αξιοπιστία του και "διαφημίζει" δωρεάν το AfD(εθνικιστικό κόμμα)

 

Για επαναλαμβανόμενο λάθος της Χριστιανικής Ένωσης αναφορικά με την ελληνική διάσωση κάνει λόγο σε σχολιαστικό άρθρο η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου καταλογίζοντας στον Σόιμπλε «αντιπαραγωγική» πολιτική λιτότητας. «Ο Σόιμπλε οδηγήθηκε από μόνος του σε παγίδα, θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά παράλληλα θέλει να αποφύγει ελάφρυνση χρέους, που ζητά εδώ και χρόνια το Ταμείο» υπογραμμίζει ο σχολιαστής. «Για όλους τους εμπειρογνώμονες είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα δάνειά της. (...)

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι για δύο μέρες στο Βερολίνο και πρόκειται να συναντηθεί πολλές φορές με την καγκελάριο. Προδιαγράφεται ότι οι δύο κυρίες θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά ελάφρυνση του χρέους. Η διαφωνία θα μεταφερθεί στην επόμενη συνάντηση κορυφής. Κακές ειδήσεις για τον Σόιμπλε έρχονται και από την Ελλάδα. Ναι μεν μπόρεσε να επιβάλει αυστηρή λιτότητα μέχρι το 2020, αλλά η οικονομία κλυδωνίζεται (…) Στους ψηφοφόρους πρέπει να εδραιώνεται η εντύπωση ότι το ευρώ δεν λειτουργεί, κάτι που ισοδυναμεί με δωρεάν διαφήμιση για το ξενοφοβικό AfD (…) Ο Σόιμπλε χάνει διεθνώς την αξιοπιστία του και η Γερμανία ενισχύσει το AfD, τι θλιβερός απολογισμός.»

 

JP Morgan: Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα

 

Μάλλον θα πρέπει να «κλαίνε τα χρήματά» τους, όσοι επένδυσαν μέσω CDS, σε μια κατάρρευση της Ελλάδος μέσα στο καλοκαίρι, καθώς το αρνητικό και το εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα υποχωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπέρ της σταθερότητας και της ομαλής εξέλιξης των πραγμάτων.

 

Η JP Morgan ενημερώνει σήμερα τους πελάτες της ότι ένας κύκλος σταθερότητας έχει ανοίξει για την Ελλάδα και εκτιμά ότι κατά 85%, «όλα θα πάνε καλά» και ότι ένα ατύχημα, όπως το Grexit, είναι εξαιρετικά απίθανο.

 

«Το Eurogroup της Μάλτας ότι αφαίρεσε τα περισσότερα από τα εμπόδια που είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τους προηγούμενους μήνες και δείχνει προς την κατεύθυνση μίας γρήγορης θετικής επίλυσης του αδιεξόδου», σημειώνει η JP Morgan.

 

Ο αμερικανικός κολοσσός αναμένει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το αργότερο, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση τους SLA, που περιλαμβάνει την νομοθέτηση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής για την αγορά ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση μόλις η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις παραχωρήσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο.

 

Κάποια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι επίσης απαραίτητη για πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα βιώσιμα πλεονάσματα και αν υπάρξει τότε η Ελλάδα θα είναι σε καλή θέση να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ακόμη και πριν από τις 22 Μαΐου, και οι λόγοι είναι τρεις:

 

Πρώτον, υπάρχει η αίσθηση του έκτακτου από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει γρήγορα την συμφωνία, αφού θέλει να παραμένει στην εξουσία, παρά το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγει μια καταστροφική ήττα σε πιθανές πρόωρες εκλογές.

 

Δεύτερον, η οικονομία έχει ήδη χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι καθυστερήσεις και η Ελλάδα θα βρεθεί πιθανότατα σε ύφεση στο α' τρίμηνο του 2017, ενώ οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται. Η περαιτέρω καθυστέρηση δεν θα φέρει κανένα όφελος και θα είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους και θα φέρει την κατάσταση σε τέτοιο σημείο όπου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, φέρνοντας έτσι μία χειρότερη συμφωνία για τη χώρα.

 

Τρίτον, φαίνεται προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (στις 7 Μαΐου), γιατί μια νίκη έκπληξη από τη Le Pen θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και ακόμη και να εκτροχιάσει το τρέχον πλαίσιο των πιστωτών.

 

Σε αυτό το καλό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6%.

 

Το «εφιαλτικό» σενάριο (3% πιθανότητα) για την JP Morgan είναι να προκληθεί νέα κρίση ρευστότητας τον Ιούλιο

 

Οι φόβοι του Grexit θα επανέλθουν καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε ένα νέο ατύχημα ρευστότητας, όπως το καλοκαίρι του 2015. Η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει τελικά κοντά στην προθεσμία του Ιουλίου και δεν υπάρχει προθυμία από την αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να διαμορφωθεί με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

 

Κατά την άποψη της JP Morgan, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει χρεοκοπία και το Grexit θα εκτονωθεί τελικά χάρη σε μια "γέφυρα" της τελευταίας στιγμής από τους Ευρωπαίους πιστωτές, σε αντάλλαγμα για ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση και πάλι, καθιστώντας έτσι το τρέχον μνημόνιο ξεπερασμένο, ενώ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα θα εκτοξευθούν στο 20%.

Ο καιρός αναλυτικά